Kite surfen en psycho- motoriek. psychomotoriek verzamelnaam voor alle bewegingen welke een uitdrukking zijn van de psychische gesteldheid, zoals aard vd mimiek, gebaren en beweging, manier van spreken, karakter vh schrift Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/NL/NL/psychomotoriekDoor de opleiding ben ik toch een stuk meer bewust van mijn manier van bewegen en de invloed van mijn mentale gesteldheid. Afgelopen zaterdag voor het eerst na een maand of 5 weer gaan kite surfen. Ik heb er zin in en merk dat ik vol adrenaline zit. Ze gaven goeie wind op maar op het strand is het altijd maar weer afwachten hoe het echt is. De kracht van de wind is goed maar de wind is aflandig. Dit betekent dat de wind je naar de zee blaast en je dus goed tegen de wind in moet varen om weer bij de kant te komen. Ik bemerk een lichte twijfel maar besluit toch te gaan. Vlieger op loop ik met mn board naar het water. Ik zie iemand in het water liggen een meter of 100 uit de kant en er zijn er niet zoveel bezig. Ik maak een run of 15 en probeer mijn eerste sprongen weer te maken. De man die aan het begin in het water lag ligt er nog steeds. Dit zet me aan het denken “ bij verkeerd landen of vlieger in de knoop waai ik ook naar de zee. Ik merk dat ik meer spanning krijg in mijn lijf, minder ga door ademen en ik ga proberen weer wat meer naar de kant te komen. Door mijn spanning krijg ik gedachten dat ik zeker niet verder de zee op moet gaan maar ik merk dat het lastig is om tegen de wind in te varen. Ik maak steeds langere rakken, zie die man nog steeds in het water liggen en verder afdrijven. Doordat ik een beetje verstijf door de spanning, ik mn ademhaling vastzet merk ik dat ik ook mn lichaam zo draai dat ik geen hoogte kan varen maar steeds meer voor de wind ga varen en dus steeds verder op zee kom. Ik besluit even in het water te hangen, met mijn buik adem te halen en mijn gedachten te verplaatsen naar wat ik wil in plaats van dat waar ik bang voor ben. Met wat oefening merk ik dat ik mijn spanning kwijt raak en ik stuur weer in en ga weer wat runs maken. Ditmaal met dat wat ik wil als gedachte en door bewust met mijn buik adem te halen. Het resultaat is dat ik prima hoogte kan varen en ik binnen een run of 4 bij de kant sta. De invloed van mentale gesteldheid op bewegen in de praktijk.